Modaal inkomen 2023

Het modaal inkomen is een veelgebruikte referentie in Nederland, vooral als het gaat om het bepalen van de inkomenseffecten van overheidsmaatregelen. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert elk jaar een schatting van het modaal inkomen, dat wordt gezien als een indicatie voor een typisch inkomen in Nederland. Het modaal inkomen is echter niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen; het is eerder het meest voorkomende inkomen in het land.

Voor 2023 heeft het CPB het modale inkomen geraamd op € 40.500 bruto per jaar, wat neerkomt op ongeveer € 3.115 bruto per maand. Netto ligt dit bedrag rond de € 2.500 per maand, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en belastingkortingen. Dit inkomen wordt vaak gebruikt als een referentiepunt in berekeningen en beleidsanalyses.

Het modaal inkomen wordt berekend op basis van een vast percentage van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar, dat historisch rond de 79% ligt. Dit percentage is vastgesteld op basis van een lange reeks historische data. Sinds 2013 wordt het modaal inkomen gedefinieerd als het meest voorkomende inkomen, terwijl het vóór 2013 werd gekoppeld aan de maximale premie-inkomensgrens voor de zorgverzekeringswet (ZVW).

Hoewel het modale inkomen een handig ijkpunt is voor veel berekeningen, is het belangrijk te beseffen dat dit bedrag slechts een schatting is en kan variëren afhankelijk van sector, gezinssituatie en eventuele toeslagen. Ook voor 2023 blijft het modale inkomen een cruciale maatstaf in economische analyses en het bepalen van inkomensbeleid in Nederland.

Gemiddeld Inkomen