Modaal inkomen 2024

Het modaal inkomen is in Nederland een belangrijk referentiepunt bij het beoordelen van de inkomenseffecten van overheidsmaatregelen. Het Centraal Planbureau (CPB) hanteert dit begrip vaak in zijn publicaties om een indicatie te geven van een typisch inkomen in Nederland. Het modaal inkomen is echter niet hetzelfde als het gemiddelde inkomen; het is eerder het meest voorkomende inkomen.

Voor 2024 wordt het modale inkomen door het CPB geraamd op € 42.000 bruto per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 3.230 bruto per maand.

Het netto bedrag ligt rond de € 2.600 per maand, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden zoals belastingkortingen en toeslagen. Het modaal inkomen wordt vaak gebruikt als uitgangspunt bij beleidsanalyses en berekeningen van de koopkracht.

Het modale inkomen is gebaseerd op ongeveer 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Dit percentage is historisch bepaald en wordt gebruikt om een consistent beeld te geven van het modale inkomen over de jaren heen. Sinds 2013 wordt het modale inkomen gedefinieerd als het meest voorkomende inkomen in Nederland. Voor 2013 was het nog gekoppeld aan de maximale premie-inkomensgrens van de zorgverzekeringswet (ZVW).

Hoewel het modale inkomen een nuttige maatstaf is, blijft het een schatting die kan variëren per sector en persoonlijke situatie. Voor 2024 vormt het modaal inkomen wederom een cruciaal ijkpunt voor economische voorspellingen en het opstellen van inkomensbeleid in Nederland.

Gemiddeld Inkomen